παρoυσίαση ΚΠΕ

Last from galezako

Προγραμματισμένες δραστηριότητες

Οκτώβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Σποτ Υπ. Παιδειάς

 

 

 Ονομασία Ηλιοκάστρου

 Με βάση τη βιβλιογραφία φαίνεται ότι το χωριό οργανώθηκε στη σημερινή του θέση κατά την περίοδο της Β΄ τουρκικής κυριαρχίας από το 1715 έως το 1821. Τότε οικογένειες από τα Δίδυμα μεταφέρθηκαν στο οροπέδιο για τη βόσκηση των ζώων τους. Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδος από τους Τούρκους, οικογένειες αγωνιστών του 1821 από τη Αρκαδία, τη Λακωνία αλλά και την ευρύτερη Πελοπόννησό  (Κοτσοβός, Δέδες, Δαγρες) απέκτησαν δικαιώματα κλήρου σε αυτή την περιοχή. Αργότερα, ένα νέο κύμα Διδυμιωτών στο μισό του 19ου αιώνα μεταφέρθηκαν στο χωριό και διεμόρφωσαν τη σύνθεσή του.

Αρχικά το όνομα του χωριού δεν ήταν Ηλιόκαστρο. Αφού οργανώθηκε την περίοδο της τουρκοκρατίας απέκτησε τούρκικο όνομα, το όνομα Καρακάσι.

Η λέξη Καρακάσι είναι σύνθετη και στα τούρκικα σημαίνει " μαύρο φρύδι" ή " μαύρο μάτι". Έχουν δοθεί μέχρι τώρα 3 εκδοχές για την προέλευση  της ονομασίας αυτής.

1) Μία εκδοχή ήταν ότι στην περιοχή υπήρχε ένας Τούρκος τοπάρχης με το όνομα Καρακάσης, ο οποίος έδωσε και το όνομά του σε όλο το οροπέδιο των αρχαίων Ειλίων.

2) Μία δεύτερη εκδοχή υποστηρίζει ότι η ονομασία δόθηκε από τους Αρβανίτες, που είχαν εντολή να ελέγχουν, από το φρούριο των αρχαίων Ειλίων, το πέρασμα-μονοπάτι του αυχένα της Κιάφας ως ένα βλοσυρό μάτι.  

3) 3η εκδοχή μας δίνεται από τον Μηλιαράκη, ο οποίος υποστηρίζει ότι η λέξη φρύδι μας μιλάει για τον αυχένα της Κιάφας,  εξού και η φράση " της όφρυος του όρους". Επειδή ο αυχένας της Κιάφας έχει έντονο μαύρο χρώμα, προστέθηκε και το πρώτο συνθετικο καρα-, το οποίο σημαίνει μαύρο, και δημιουργήθηκε η λέξη Καρακάσι.

 

Η ονομασία Καρακάσι διατηρήθηκε μέχρι το 1927, όταν το ελληνικό κράτος απόφάσισε να μετανομάσει το χωριό σε Ηλιόκαστρο (ΦΕΚ 206/28-09-1927).

Και η ονομασία Ηλίοκαστρο είναι σύνθετη και προέρχεται από τις λέξεις Ηλιο- και -κάστρο.

Το πρώτο συνθετικο (Ηλιο) μάλλον έχει την προέλευσή του από  την αρχαία λέξη Ειλεοί, η οποία με την πάροδο του χρόνου και την παραφθορά της λέξης μετατράπηκε σε Είλια - Ίλια και πιθανότατα όταν ενώθηκε με το δεύτερο συνθετικό (πάλι με τη βοήθεια του χρόνου) από Ιλιόκαστρο έγινε Ηλιόκαστρο.

Για τη λέξη Κάστρο, τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, γιατί το μόνο κάστρο στην περιοχή είναι η ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Ειλίων. Ίσως τελικά Ηλιόκαστρο να σημαίνει το Κάστρο των Ειλεών ή το Κάστρο στους Ειλεούς (ή Είλια όπως αργότερα φθάρθηκε η λέξη).

 

Ευτυχισμένο το 2016!!!

ΦΕΚονόματος χωριου


Η εφημερίδα μας


Χρήσιμοι σύνδεσμοι