παρoυσίαση ΚΠΕ

Last from galezako

Προγραμματισμένες δραστηριότητες

Νοέμβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Σποτ Υπ. Παιδειάς

 

Προϊστορία

IMG_1955
IMG_1956
IMG_1960
IMG_1966
IMG_1968
IMG_1975
IMG_1993
IMG_1998
IMG_2000
1/9 
start stop bwd fwd


 

Η περιοχή του οροπεδίου μας έχει πλούσια προϊστορικά ευρήματα. Ο παρακάτω χάρτης μας δίνει μία εποπτική εικόνα του οροπεδίου.

 Χάρτης 1. Άποψη του ορόπεδιου του Ηλιοκάστρου με τη χρήση του λογισμικού google earth. Στο χάρτη αυτό είναι σημειωμένες οι τοποθεσίες των προϊστορικών μνημείων της περιοχής. 

 

Στα βόρειοανατολικά του χωριού, λίγα χιλιόμετρα έξω από αυτό, στην νότια πλευρά του όρους Κόνταινα υπάρχει ένα μικρό σπήλαιο. Στο σπήλαιο αυτό βρέθηκαν ελάχιστα προϊστορικά ίχνη κυνηγών ή βοσκών.  

Ανατολικά του σπηλαίου και βόρεια του σημερινού χωριού (μόλις 2,5 χιλιόμετρα βόρεια του χωριού) βρίσκεται ο περίφημος οικισμός των Ειλεών και η ακρόπολή του. Πρόκειταί για ένα λοφίσκο, στην νότια πλευρά του οποίου βρέθηκαν ίχνη οικισμού ενώ η κορυφή του ήταν η ακρόπολη.

 

Εικόνα 2. Ο λοφίσκος αυτός είναι η  ακρόπολη των Ειλεών. Στη νότια πλευρά του, δηλαδή στο χώρο που φαίνεται μέχρι να φθάσουμε σε αυτήν, είχε δημιουργθεί ο οικισμός. 

 

Ο οικισμός αυτός ήταν οχυρωμένος και μάλιστα σήμερα διασώζονται μερικά τμήματα από τη θεμελίωση του τείχους. Το τείχος φαίνεται να έχει μήκος 200-230 μ. και το πλάτος 160 μ., περικλείοντας μία έκταση περίπου 45 στρεμμάτων.

 

 Εικόνα 2 και 3. Τμήματα από τη βάση του ανατολικού τμήματος του τείχους. Δυστυχώς είναι τα μοναδικά τμήματα του τείχους που διασώζονται. 

 

 

Πολλές από τις γνώσεις μας στο χώρο αυτό του οικισμού τις οφείλουμε στον αρχαιολόγο Φιλαδελφεύς, ο οποίος έκανε ανασκαφές στην περιοχή στις αρχές του 20ου αιώνα. Ο  Φιλαδελφεύς ανακάλυψε στο οικισμό κιβωτιόσχημους τάφους της μεσοελλαδικής και  υστεροελλαδικής εποχής  (1600 - 1000 π.Χ.). Στην ακρόπολη εντοπίστηκαν επίσης μυκηναικοί τάφοι και όστρακα ιστορικών χρόνων. Αυτά τα ευρήματα μας δίνουν την δυνατότητα να εξάγουμε το συμπεράσμα ότι ο οικισμός αυτός κατοικήτο από το 1700 π.Χ έως και τα νεότερα ιστορικά χρόνια.

Εικόνα 5. Όστρακα τα οποία βρέθηκαν στην ακρόπολη και στο οικισμό των Ειλεών. 

 

 

 

 

 Λίγα μέτρα πιο κάτω, γύρω στα 350 μέτρα, υπάρχει θεμελίωση ενός μικρού ναού. Στην περιοχή αυτή παλιά διασώζονταν κάποιοι ογκόλιθοι και 2 μέλη αρχιτεκτονικού ναού. Τώρα πια δεν υπάρχει τίποτε να μαρτυρεί την ύπαρξη του ναού, πέρα από τη θεμελίωση του ναού. Πιθανότατα ο ναός αυτός να είναι ο ναός της Δήμητρας, τον οποίο μας μνημονεύει ο μεταγενέστερος Παυσανίας κατά την περιήγησή του στην Ελλάδα (166 μ.Χ.).

 

Εικόνα 6. Στη φωτογραφία αυτή φαίνονται οι λίθοι θεμελίωσης κάποιου αρχαίου κτιρίου. Όπως βλέπετε στη φωτογραφία μέρος της θεμελίωσης του κτιρίου "χάθηκε" κάτω από την άσφαλτο. Και δεν ήταν μόνο αυτό. Το κτίριο αυτό ίσως είναι ο ναός της Δήμητρας.   

  Nότια προς νοτιοανατολικά του χωριού, γύρω στα 1000 μέτρα πριν μπούμε στο χωριό και ανατολικά του δρόμου που συνδέει το Ηλιόκαστρο με την Ερμιόνη έχουν εντοπιστεί δύο λόφοι όπου υπήρχαν στο παρελθόν αρχαίοι οικισμοί. Η περιοχή αυτή μάλιστα   ονομάζεται από τους ντόπιους " Στα Είλια ". Μάλιστα στην περιοχή " Στα Είλια " έχουν ανακαλυφθεί ογκόλιθοι, μικρής έκταση οχύρωση και πολλά όστρακα.

 

 Εικόνα 7. Ο λοφίσκος " Στα Είλια ", όπου βρέθηκε αρχαίος οικισμός.

 

 

 

 

 

Εικόνα 8. Όστ

ρακα, τα οποία ευρέθησαν στην περιοχή " Στα Είλια ".

 

 

 

 

 

Στην ίδια περιοχή και λίγο δυτικά από το λόφο υπάρχει ένα πηγάδι, το οποίο έχει ανοιχθεί σε φυσικό χάσμα. Πρόκειταα για το λεγόμενο πηγάδι του Παυσανία, όπως το ονομάζουν οι ντόπιοι. Γύρω από το πηγάδι αυτό πρέπει να υπήρχε ένας ναός στα ελληνιστικά χρόνια, όπως μαρτυρούσαν κάποτε οι λίθινοιβωμοί και οι ογκόλιθοι. Πιθανόν, ο ναός αυτός να ήταν αφιερωμένος στην Κόρη της Δήμητρας. Τώρα πια το μόνο που έχει απομείνει σε αυτή τη περιοχή είναι μόνο το πηγάδι, αφού όλα τα άλλα καταστράφηκαν. 

 

 Εικόνες 9, 10, 11. Φωτογραφίες από το πηγάδι του Παυσανία, εν έτει 2013.

 

Φαίνεται λοιπόν ότι η περιοχή του Ηλιοκάστρου κατοικείται ήδη από το 1700 π.Χ με τουλάχιστον τρεις οικισμούς.

 

 

Ευτυχισμένο το 2016!!!

ΦΕΚονόματος χωριου


Η εφημερίδα μας


Χρήσιμοι σύνδεσμοι